Hej!
Jakie jest Wasze najpiękniejsze wspomnienie z dzieciństwa? Ja nie jestem w stanie wybrać jednego ;)
Tyle ich było.. Muszę jednak przyznać, że beztroskie chwile z mojego dzieciństwa kojarzą mi się ze świeżo upieczonym ciastem - sernika, babeczek czekoladowych i rożków z marmoladą :)
Teraz, kiedy jestem "głównym cukiernikiem" :) w rodzinie, nie mogę sobie wyobrazić weekendowej kawy bez domowego ciasta :) Kiedyś co tydzień babcia robiła drożdżówkę z kruszonką, dziś piekę ją ja ( może nie tak doskonałą, ale do ideału trzeba dążyć). Dodatkowo lubię eksperymentować w kuchni i dodawać nieco "nowoczesnych" wypieków do sobotniej kawy ;)
A z racji pochmurnej pogody, babeczki z różowym kremem doskonale urozmaicą dzień i pozwolą wnieść nieco słońca i energii do kuchni :)
Zapraszam Cię zatem do wypróbowania tego przepisu i umilenia sobie wolnej chwili :)
Waniliowe cupcakes z kolorowym kremem maślanym
Ciasto na cupcakes:
200g miękkiego masła
2 szklanki mąki wymieszanej z 2 łyżeczkami proszku do pieczenia
0,5 szklanki letniego mleka
1 szklanka cukru pudru
1 saszetka cukru wanilinowego (domowego cukru waniliowego)
2 jajka w temperaturze pokojowej
Masło utrzyj na puch, dodaj cukier puder i cukier wanilinowy. Wbijaj kolejno jajka i miksuj.
Dodawaj po trochu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mleko.
Ciasto przełóż do 12 wyłożonych papilotkami foremek na cupcakes.
Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.
Po upieczeniu babeczki !!! WYSTUDŹ !!!
Inaczej krem, który przygotujesz spłynie i nie będzie to ładnie wyglądać :)
Puszysty krem maślany:
200 g miękkiego masła
2 szklanki przesianego cukru pudru
1/2 szklanki zimnego mleka/śmietanki kremówki 30-36%
opcjonalnie: kolorowy barwnik spożywczy (najlepiej w żelu - dobrze się łączy z masą, nie rozwadnia jej)
aromat waniliowy lub ekstrakt waniliowy (może być również pomarańczowy, śmietankowy - wg Twoich upodobań)
Przed przygotowaniem upewnij się, że masło jest BARDZO MIĘKKIE. Pozwoli Ci to łatwiej wmieszać cukier puder do masy i uzyskać bardziej kremowy i puszysty krem :)
Masło ubij na biały puch przez około 5 minut na najwyższych obrotach (im dłużej tym lepiej).
Następnie wsypuj po trochu cukier puder i nadal ucieraj na wysokich obrotach. Kiedy wsypiesz cały cukier, kontynuuj ubijanie na bardzo wysokich obrotach przez 5 - 7 minut. Teraz, do tak gęstej masy, wlej około 2 łyżek zimnego mleka bądź śmietanki kremówki. Ubijaj dalej i wlewaj kolejne łyżki płynu, aż masa będzie bardzo lekka ale nadal puszysta i gęsta. Krem jest gotowy, gdy nie czujesz drobinek cukru w masie - niestety :) musisz krem kontrolować i cały czas próbować :)
Teraz możesz dodać kilka kropelek aromatu lub ekstraktu i barwnik spożywczy.
UWAGA: Ostrożnie dozuj ilość barwnika - lepiej po trochu dodawaj go do masy - unikniesz wtedy zbyt intensywnych kolorów :)
Na wystudzone babeczki nałóż krem przy pomocy rękawa cukierniczego z metalową bądź plastikową końcówką. Możesz również użyć plastikowych woreczków strunowych, specjalnych strzykawek do szprycowania mas cukierniczych.
Całość udekoruj wg uznania np. cukrowymi posypkami :)
ŻYCZĘ CI MIŁEGO WEEKENDU I SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz