Hej!
Niedawno dodałam przepis na moją ulubioną owsiankę. Nie ukrywam, że jest to jedno z moich ukochanych śniadań :) Ale nie da się ukryć, że czasami nie mamy wystarczająco dużo czasu na przygotowanie tak pysznego posiłku o poranku. Dlatego przychodzę z pomocą i z nowym przepisem :)
Domowa granola jest świetnym pomysłem na pełnowartościowe i co najważniejsze, szybkie śniadanie.
Wystarczy, że w wolnej chwili przygotujesz wszystkie składniki i podpieczesz w piekarniku. Następnie przesypiesz do ładnego słoiczka i śniadanie na kolejne 2 tygodnie gotowe :)
Granola nie musi być jedzona tylko i wyłącznie z mlekiem. Dodaj jogurt grecki i jeżeli jesteś łasuchem :) - miód albo syrop z agawy ! Posyp nią deser albo domowy budyń, aby wszystko fajnie "chrupało" :)
Zastosowań tej pysznej mieszanki jest cała masa :)
A co najważniejsze, mój bazowy przepis możesz dowolnie modyfikować :)
Poniżej znajdziesz przepis bazowy oraz kilka pomysłów, aby tę granolę nieco urozmaicić :D
Granola - Przepis bazowy:
2 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki płynnego miodu (warto go lekko podgrzać- masa lepiej się połączy)
3 łyżki oleju kokosowego/oliwy z oliwek/płynnego masła
1 szklanka dodatków : np. rodzynek, wiórków kokosowych, pokrojonych orzechów, pestek dyni itd.
*opcjonalnie: cukier trzcinowy - wg uznania np. 0,5 szklanki (wersja absolutnie "nie fit" :), ale smakuje super, bo cukier fajnie się karmelizuje :)
Wsyp płatki do miski
Dodaj ulubione dodatki
Wymieszaj z miodem i olejem :) Prawie gotowe !
Płatki owsiane wsyp do miski, następnie dodaj dodatki (rodzynki, śliwki i inne suszone owoce możesz dodać po upieczeniu się granoli - będą bardziej sprężyste, ja dodałam od razu i upiekłam bo lubię, gdy są podpieczone :)) Wymieszaj. Dodaj miód wymieszany z olejem kokosowym (oliwą/płynnym masłem). Wymieszaj drewniana łyżką lub ręką. Możesz teraz przyprawić całość cynamonem i dodać cukier trzcinowy.
Dużą blachę do pieczenia wyłóż pergaminem i wysyp granolę. Lekko rozłóż. Nie martw się jeżeli niektóre kawałki są bardziej pozlepiane - będą fajnie chrupać :).
Wstaw do nagrzanego do 160 stopni piekarnika i susz 10 minut na środkowej półce. Po tym czasie przewóć masę na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut. Następnie przełóż blachę na wyższą półkę i piecz kolejne 10 minut. Przewróć całość i powtórz 10 minutowe suszenie. Całość wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia. Przesyp do słoiczków i dodawaj do Twoich ulubionych dodatków :)
* Granola lubi robić psikusy. Należy ją bacznie obserwować, żeby za bardzo nie przesuszyć masy. Jeżeli juz po 20 minutach jest podpieczona na złoto - zakończ pieczenie.
Granola na jesień:
2 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki płynnego miodu (warto go lekko podgrzać- masa lepiej się połączy)
3 łyżki płynnego masła
1 szklanka dodatków : śliwki suszone. morele suszone, żurawina, starte na tarce małe jabłko, cynamon, kandyzowana skórka pomarańczowa, pokrojona gorzka czekolada.
Wszystkie składniki wymieszać razem, tak jak w przepisie bazowym. Czekoladę i skórkę pomarańczową dodać po upieczeniu się granoli i po jej wystudzeniu.
Granola dla łasuchów :):
2 szklanki płatków owsianych górskich
0,5 szklanki płynnego miodu (warto go lekko podgrzać- masa lepiej się połączy)
3 łyżki płynnego masła
1 szklanka dodatków : 2 łyżki ciemnego kakao, wiórki kokosowe, żurawina, chipsy bananowe, czekolada biała i mleczna, pokrojona na kawałki
Wszystkie składniki wymieszać razem, tak jak w przepisie bazowym.Czekoladę i chipsy bananowe dodać po upieczeniu się granoli i po jej wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz