środa, 16 sierpnia 2017

#desernaszybko Szybki Tort Naleśnikowy



Hej!

Czasami udaje się nam zapomnieć nawet o urodzinach naszych najbliższych... NIESTETY!
I co wtedy? Szybka wycieczka do supermarketu i poszukiwania prezentu "last minute" - nie zawsze jest on przemyślany i przydatny ;)

A co, gdy za godzinę wpadają goście, a my nie mamy ich czym ugościć?

Właśnie dlatego powstała seria #desernaszybko :)

Tym razem błyskawiczny Tort NALEŚNIKOWY!
Dla tych wszystkich, którzy nie cierpią piec biszkoptu, lub po prostu nie maja czasu czekać aż on ostygnie :)
Ciasto naleśnikowe jest błyskawiczne - dosłownie - wrzucamy składniki do miski i miksujemy, aż masa będzie gładka :)

ZACZYNAMY! Bo czasu mało :)


Tort naleśnikowy z kremem z mascarpone, białą czekoladą i truskawkami


Ciasto naleśnikowe:


8 czubatych łyżek mąki tortowej
500 ml mleka
3 jajka
1 łyżka oleju
szczypta soli
opcjonalnie: kilka łyżeczek cukru pudru do smaku

Całość dokładnie zmiksuj mikserem na gładką masę. Pozostaw na 30 - 60 minut pod ściereczką - naleśniki będą się lepiej smażyć :)
Po tym czasie nakładaj niewielkie porcje ciasta na lekko natłuszczoną i rozgrzaną patelnię (najlepsza jest ta do naleśników). Upieczone naleśniki przekładaj na talerz, aby ostygły.
*Ja swoje naleśniki piekłam na malutkiej patelni - 10 cm średnicy - wychodzą fajne malutkie torciki :)


Masa śmietankowa:

500 ml śmietanki kremówki 30-36%
cukier puder do smaku
opakowanie schłodzonego serka mascarpone

Miskę i trzepaczki, których będziesz używać do ubijania śmietany wsadź (jeżeli masz czas) wsadź na dosłownie 5-10 minut do zamrażalnika. Pomoże Ci to (zwłaszcza w czasie upałów) szybciej ubić śmietany i jej nie przebić. (Nawet ręka, którą trzymasz miskę może znacznie ogrzać śmietankę, dlatego ważne jest  wcześniejsze schłodzenie naczyń i trzepaczek. Jeżeli jednak nie masz na tyle czasu, postaraj się obserwować śmietankę, by jej nie przebić i kupić schłodzoną wcześniej śmietankę w sklepie :))
Zimna śmietankę wlej do wysokiego naczynia. Dodaj cukier puder i ew. cukier wanilinowy. Zacznij ubijać smietankę na najniższych obrotach (uwaga bo pryska). Gdy zacznie gęstnieć, zwiększ obroty i CZUJNOŚĆ! Niewiele dzeli gęstą, idealnie ubita śmietankę od masy "przebitej". Śmietanka idealnie ubita jest gęsta i gładka, a przebita zaczyna mieć grudki masła, nie jest jednolita. Zaczyna powoli pachnieć masłem.

Do ubitej śmietanki dodaj zimny serek mascarpone. Szybko zmiksuj całość. Masę schłódź chwilę w lodówce.

Dodatkowo:


500 g świeżych lub mrożonych truskawek ( w przypadku świeżych - pozostaw kilka bez szypułek do efektownej dekoracji)
konfitura truskawkowa
100 g białej czekolady
lekko podprażone płatki migdałowe

 Na paterze lub ładnym talerzu ułóż pierwszy !WYSTUDZONY! naleśnik. Nałóż niewielką ilość konfitury, kilka łyżeczek masy z mascarpone. Posyp pokrojonymi truskawkami i posiekana czekoladą. Przykryj kolejnym naleśnikiem. Możesz stworzyć dowolną ilość mas, ale uważaj, bo im więcej warstw tym tort trudniej się kroi. Optymalna ilość warstw to 3-4 :)
Torcik wstaw do lodówki. Następnie resztką bitej śmietany posmaruj górę i boki. Posyp boczki płatkami migdałów. Jeżeli masz taką możliwość - udekoruj całość rozetkami bitej śmietany i truskawkami z szypułkami.



Jak podawać? Naleśniki możesz podać w bardziej luksusowy sposób i stworzyć w ten sposób elegancką kolację. Będą doskonale smakowały podane ze słodkim różowym winem bądź muscatem :) Jeżeli natomiast przygotowujesz urodzinowy poczęstunek - przygotuj schłodzone słodkie wino musujące lub szampana.

Polecam! Smakuje wybornie!

 

SMACZNEGO!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

#desernaszybko Szybki Tort Naleśnikowy

Hej! Czasami udaje się nam zapomnieć nawet o urodzinach naszych najbliższych... NIESTETY! I co wtedy? Szybka wycieczka do supermarket...