poniedziałek, 3 lipca 2017

Mało czasu i duży głód czyli kolacja po francusku z tartą pomidorową


Są takie dni kiedy wracając z pracy mamy ochotę na coś pysznego, szybkiego i... niekoniecznie kupionego w pizzerii czy w sklepie ;)
Taka jest właśnie ta tarta - przygotowujemy ją w 10 minut ( maksymalnie 30 ;)) i pieczemy 30 minut. Smakuje naprawdę (uwierz mi na słowo haha :)) jak pizza! Tylko w nieco lżejszej, bardziej aromatycznej wersji. Dodatkowo, gdy zostanie nam kilka kawałków z kolacji, możemy ją bez problemy na drugi dzień odgrzać, albo zjeść w pracy/na uczelni jako zdrowy lunch :)


psssst...

...pssssssssst...



...psssssssssssst ;)


...Tarta jest przeprzeprzeeeeepyszna, więc koniecznie zachowaj ten przepis! :)


Rewelacyjna tarta pomidorowa (wersja szybka)


gotowe słone ciasto kruche (1 płat)

2 - 3 duże pomidory (najlepiej malinowe)

oliwki zielone lub czarne

2 łyżeczki musztardy dijon (lub innej ostrej musztardy)

oliwa

tarty ser (dowolny - najlepszy parmezan)

bazylia

oregano

sól, pieprz do smaku


Ciasto delikatnie rozwałkuj i wyłóż nim formę to tarty. Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Podpiecz 10 minut. W międzyczasie pokrój pomidory na grube plastry. Ciasto wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj musztardą. Wyłóż pomidory i oliwki. Całość dopraw przyprawami wg Twojego smaku i upodobań :) Posyp serem, skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika (190 stopni) na 20 minut.

Podawaj natychmiast lub po lekkim przestudzeniu ze świeżą sałatą ;)


SMACZNEGO!!!!



 Rewelacyjna tarta pomidorowa (wersja wypasiona, na przykład na randkę :))


Domowe ciasto kruche:


1,5 - 2 szklanki mąki tortowej
150 g zimnego masła
1 żółtko
około 1/3 szklanki zimnej wody
sól do smaku

 Do środka tarty pomidorowej:

2 - 3 duże pomidory (najlepiej malinowe)
oliwki zielone lub czarne
5 filecików anchois
5 suszonych pomidorów
2 łyżeczki kaparów
2 łyżeczki musztardy dijon (lub innej ostrej musztardy)
oliwa
tarty ser (dowolny - najlepszy parmezan)
bazylia
oregano
sól, pieprz do smaku


Składniki ciasta posiekaj nożem (najlepiej na stolnicy), następnie szybko zagnieć całość rękami. Wstaw na min 5 minut do zamrażalnika. Po schłodzeniu ciasto rozwałkuj, nawiń delikatnie na wałek i przełóż do formy na tartę. Odkrój zbędne kawałki i dociśnij do brzegów formy ( lepiej, żeby delikatnie "wychodziło" poza krawędź foremki). Ciasto nakłuj w kilku miejscach widelcem, przykryj papierem do pieczenia i obciąż np. fasolą. Wstaw do rozgrzanego piekarnika (200 stopni). Podpiecz 10 minut. W międzyczasie pokrój pomidory na grube plastry. W plasterki pokrój również suszone pomidory, anchois.Ciasto wyjmij z piekarnika i od razu posmaruj musztardą. Wyłóż pomidory, oliwki, anchois, suszone pomidory i kapary. Całość dopraw przyprawami wg Twojego smaku i upodobań :) Posyp serem, skrop delikatnie oliwą i wstaw do piekarnika (190 stopni) na 20 minut.

Podawaj natychmiast lub po lekkim przestudzeniu...
* Jeżeli masz trochę czasu przygotuj prostą sałatkę: mix sałat umyj, osusz, skrop oliwą i vinegrette. Dodaj 4 przeciśnięte ząbki czosnku, wymieszaj i dodaj do upieczonej tarty :)

Uwierz mi to przeeeeemeggaaaafantastyczneeepychaaaa :)

SMACZNEGO!!!!


**i dobrego i może romantycznego wieczoru :)))

Nie zapomnij sprawdzić co się dzieje w mojej kuchni  :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

#desernaszybko Szybki Tort Naleśnikowy

Hej! Czasami udaje się nam zapomnieć nawet o urodzinach naszych najbliższych... NIESTETY! I co wtedy? Szybka wycieczka do supermarket...