środa, 5 lipca 2017

Czechy, refleksje i ciasteczka z lentilkami

Kiedy Mama wróciła z Czech poczułam się jakbym miała 10 lat haha :)
Na stole 10 rodzajów czekolad, wafelki i moje ukochane lentilki :)
Od razu tego wszystkiego zjeść się nie da... chociaż... znam osoby które z pewnością podołały by wyzwaniu z tzw. "luzem" haha :)))
Zatem, co tu zrobić z tymi biednymi słodyczami? Nie można ich przecież zostawić samych, bo będą smutne i pewnie wpadną niedługo w depresje XD


CIACHA!
CIACHA!
i jeszcze raz CIACHA!!!!!

 Dokładnie ciacha z czeskimi "mmsami" hah :) (wiem u nas tez są PRAWIE te same, wiem, że smakują niby tak samo ale noooo :))))

Gabaaa... spokojnie mówisz tylko o ciastkach!
... no niby tak...
ale...

...

Nie.
Pieczenie to nie tylko mieszanie masła z cukrem w odpowiednich proporcjach.
Dla mnie to przede wszystkim relaks...

Relaks i odłączenie się od moich codziennych problemów. Dokładnie!
Hobby, pasja i wspomnienia... MASA wspomnień...

Dokładnie pamiętam momenty pieczenia z Babcią... Pamiętam nawet zapach rożków z marmoladą, sernika z kiedyś znienawidzonymi :))) rodzynkami...
Łezka się kręci?

No jasne.
Ale... te z pozoru proste rzeczy i sytuacje, które zapamiętaliśmy i kojarzymy nawet najbardziej szczegółowe detale, czynią je niezwykłymi, a ludzi NIEŚMIERTELNYMI.

Ciekawe prawda?

Jak z prostej gatki o ciasteczkach przeszliśmy do tak skomplikowanej kwestii...

Życie jest cudem :)

PAMIĘTAJ:)

Łap przepis i leć się zrelaksować :*

 

Ciasteczka z czekoladowymi cukierkami (10 - 12 sporych ciasteczek)


200 g miękkiego masła bądź margaryny
 1,5 szklanki cukru pudru (możesz dać mniej)
2 jajka w temp. pokojowej
2 szklanki mąki tortowej 
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
200g lub więcej mmsów czekoladowych/lentilków :)

opcjonalnie: sok z cytryny/rodzynki

Masło utrzyj na puch przez około 1 minutę. Dodaj cukier puder i dokładnie zmiksuj. Następnie dodawaj po jednym jajku i cały czas ucieraj. Wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszaj łyżka. Cukierki pokrój na nieregularne kawałki i dodaj do ciasta. Wymieszaj. Możesz dodać sok z cytryny dla przełamania słodyczy oraz rodzynki dla ciekawszej konsystencji (jeżeli lubisz oczywiście :)).
Ciasto nie potrzebuje być schładzane, ale jeżeli nie masz czasu możesz je zamrozić na tydzień lub zostawić w lodówce na 2 dni i upiec później :).
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do 190 stopni. Na blachę nakładaj  około łyżkę ciasta (nie zapomnij o odstępach - jeszcze urosną :)). 

Wstaw do piekarnika i piecz około 20-25 minut.

Po upieczeniu wyłóż na talerz i wystudź :)

SMACZNEGO!!!

Nie zapomnij sprawdzić co się dzieje w mojej kuchni :)








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

#desernaszybko Szybki Tort Naleśnikowy

Hej! Czasami udaje się nam zapomnieć nawet o urodzinach naszych najbliższych... NIESTETY! I co wtedy? Szybka wycieczka do supermarket...