Dawno mnie tutaj nie było... No cóż lipiec nie należał do najłatwiejszych miesięcy...
Ale WRÓCIŁAM! I bardzo dobrze, że mam przy sobie osoby, które w odpowiednim czasie potrafią sprowadzić mnie na właściwą drogę i pomóc naładować akumulatory :)
A co u Was? Po urlopie czy odliczacie dni do upragnionego wypoczynku?
Mam nadzieję, że niezależnie od odpowiedzi uda mi się Was zachęcić do upichcenia (pomimo upałów :)) przepysznego i bardzo szybkiego ciasta z owocami lata - z jagodami :)
Uwierzcie jest naprawdę rewelacyjne!
1... 2... 3... i ruszamy do kuchni!
:))))
Ciasto ucierane z jagodami
4 jajka
1,5 szklanki cukru pudru
saszetka cukru wanilinowego (najlepiej prawdziwego cukru waniliowego zrobionego samodzielnie
1,5 szklanki mąki tortowej
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
jagody lub inne dowolne owoce (truskawki, maliny, porzeczki, jabłka itd.)
Jajka utrzyj z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym (waniliowym) na bardzo gęstą i puszystą masę.
Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i powoli dodawaj do ubitych jajek na zmianę z olejem.
Całość dokładnie wymieszaj, aby mąka dobrze połączyła się z pozostałymi składnikami.
Formę do pieczenia (u mnie 25 cm średnicy) wysmaruj tłuszczem i wysyp mąką lub bułką tartą.
Przełóż ciasto do formy. Rozprowadź i wyłóż wcześniej umyte i osuszone owoce.
Piecz około 40 - 50 minut w temperaturze 180-200 stopni.
Gdy wystygnie posyp obficie cukrem pudrem :)
ŻYCZĘ CI SMACZNEGO!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz