niedziela, 2 lipca 2017

Porzeczkowe ciacho i dlaczego warto spełniać marzenia w niedzielne popołudnie...




Właśnie siedzę przed komputerem, przeglądam inspirujące obrazki na tumblr, śmieszne filmiki na yt (matura napisana więc trzeba zacząć się "odmużdżać" w najdłuższe wakacje zycia :)) i... zaczynam spełniać jedno z moich największych marzeń.... Zaczynam do Ciebie pisać :) Zaczynam bloga ! Tak, popijam herbatkę i zagryzam przepysznym ciachem porzeczkowym ( przepis tam! tam! na dole! :)). A Ty? Jak spędzasz niedzielne popołudnie? Daj znać... i pamiętaj, że:

"Ton futur dépend de ce que tu fais au présent"

- "Twoja przyszłość zeleży od tego co robisz teraz"


Musiałam Ci dać tego motywacyjnego kopa :) MUSIAŁAM! :)


Okej Gaba dawaj przepis na ciachoooo :)

 

Ciasto porzeczkowe z pyszną pianką:

Na ciasto:

kostka masła/margaryny

5 żółtek (białka zostaw na bezę)

1 szklanka cukru pudru

1,5 szklanki mąki tortowej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

cukier waniliowy do smaku

200g umytych porzeczek lub innych owoców


 

Masło/margarynę w temperaturze pokojowej ubijaj na puch przez około 1 minutę. Dodaj cukier puder i ew. cukier waniliowy. Ucieraj przez kolejne 2 minuty i dodawaj kolejno po jednym żółtku (koniecznie w temp. pokojowej!).

Mąkę wymieszaj z proszkiem i wsyp do masła z cukrem. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach lub łyżką. 

Tortownicę o średnicy 23-25 cm wysmaruj obficie tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż ciasto i rozprowadź delikatnie łyżką (bardzo gęste). Posyp całość bułką tartą i nałóż owoce. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 stopni. Odstaw całość na chwilę, teraz będziemy ubijać białka.

Na pyszną piankę:

5 białek (które zostały z ciasta)

1 szklanka cukru 

szczypta soli

saszetka budyniu waniliowego bez cukru


Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodaj cukier i dalej ubijaj na najwyższych obrotach, aż cukier całkowicie się rozpuści, a masa będzie bardzo gęsta i błyszcząca. Wsyp budyń (proszek) i wymieszaj całość tak, by nie było grudek. Pianę przełóż na wcześniej przygotowane ciasto i rozprowadź.

Ciasto włóż do piekarnika i piecz około 40 - 60 minut, aby beza ładnie się zrumieniła. Po wystudzeniu, ciacho oprósz cukrem pudrem i udekoruj miętą :)


SMACZNEGO!

 

Nie zapomnij sprawdzić co się dzieje w mojej kuchni  :)





 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

#desernaszybko Szybki Tort Naleśnikowy

Hej! Czasami udaje się nam zapomnieć nawet o urodzinach naszych najbliższych... NIESTETY! I co wtedy? Szybka wycieczka do supermarket...